Nostalgiske hits fra 90-tallet og tidligere

De som tilhører den såkalte millenniumsgenerasjonen, som per definisjon omfatter de som er født mellom begynnelsen av 80-tallet og midten av 90-tallet, kan se tilbake på ungdomsårene med diskotek, Champions-gensere og Bot og Bedring på fjernsynet. Prikken over i-en er dog for mange de nostalgiske 90-talls låtene som ble spilt på radio og diskotekene som var så populære.

På Spotify finner du spillelister med låter du kanskje ikke har hørt på mange år, og som garantert vil få deg til å trekke på smilebåndene grunnet minnene om tiden assosiert med låtene. Ringer det en bjelle hvis vi nevner låter som for eksempel «Barbie Girl» og «Doctor Jones» av Aqua, «Superhero» av Daze eller «Dub-i-dub» av Me & My?

Hører du gjennom en hvilken som helst av Spotify-spillestilene som er dedikerte til låter fra 90-tallet, finner du sikkert noen låter du vagt drar kjensel på, men som du ikke har tenkt over eller hørt på mange år. Det gjelder for øvrig alle spillelister dedikert til nostalgi, uansett hvilket tiår som er i fokus.

For de litt eldre består de mest fremtredende følelsene av nostalgi av låter fra tiår før det, og her kan vi godt nevne låter fra hippietiden, som «California Dreamin’» av The Mamas & The Papas, «San Francisco» av Scott McKenzie og for øvrig alt av The Beatles. Den tiden var nok ganske annerledes å vokse opp i enn 90-tallet med tanke på historiske begivenheter, men følelsen av nostalgi får vi uansett hvilket tiår vi lengter tilbake til. Musikken skiller ikke en epoke fra en annen.

At musikk vekker nostalgiske minner hos oss, utgjør kanskje blant den største gleden musikken kan gi oss. Eldre mennesker har en tendens til å sverge til låter fra deres egen ungdom, kanskje fordi det får dem til å føle seg unge igjen? Minner blir fort forsterket når den rette musikken spilles av. Låter som minner oss om vår lykkeligste tid, er alltid verdt å vende tilbake til.

Enkelte stilretninger får oss til og med til å føle nostalgi overfor epoker og tidsaldre, eller til å føle nasjonal eller kulturell tilhørighet overfor steder vi aldri har vært. Gregoriansk sang kan for eksempel få oss til å tenke på middelalderen med sine storslåtte klostre og munker iført kutter. Og dersom du hører den russiske nasjonalsangen skal du ikke se bort ifra at du plutselig begynner å nynne på gebrokkent russisk.