Edvard Grieg

Edvard Grieg er et av de største navnene innen norsk musikk gjennom tidene, og innen klassisk musikk for øvrig. Komposisjonene hans er verdenskjente, og filharmoniske orkestre fremfører verkene hans den dag i dag i de største musikalske arenaer. Grieg-navnet er en fornorsking av MacGregor, som er slektens opprinnelige navn. Dette er en slekt som opprinnelig kommer fra Skottland, og var i sin tid en av de berømte klanene.

Den unge Grieg vokste opp i Bergen, og blir fremdeles assosiert med Troldhaugen i bydelen Fana. Han viste interesse for musikk og pianospill fra tidlig alder av, og allerede som niåring gjorde han sine første forsøk på komponering. Grieg-familien var fjerne slektninger av Ole Bull, som selv skal ha formant Edvard om å dra til Leipzig i Tyskland for å studere musikk, etter å ha hørt ham spille. I Leipzig arbeidet han med store navn innen musikkens verden.

Senere dro han til København for å studere nordisk musikk, noe han gjorde i om lag to år. Sammen med nevnte Ole Bull og Rikard Nordraak (som komponerte Ja vi elsker dette landet), skulle han få stor betydning for norsk musikk, og sammen forsøkte de å vekke en nasjonal ånd. Dette bærer Griegs tonekunst preg av.

Grieg er kanskje mest kjent for å ha laget musikken til Ibsens Peer Gynt. «Morgenstemning», «I Dovregubbens hall», «Åses død» og «Arabisk dans» er blant stykkene mange av oss kjenner til, og som neppe noen gang vil dø ut. I Bergen finnes det passende nok en statue av Bergens store sønn utenfor Grieghallen, i tillegg til andre steder.

I 1867 giftet Edvard Grieg seg med Nina Hagerup, som var ham enda nærmere beslektet enn Ole Bull. Faktisk var de to søskenbarn. Nina inspirerte på sin side Edvard til å lage flere av verkene sine, og hun gav meget gode tolkninger av mannens verker. I 1884 kjøpte de tomt på Troldhaugen, og fikk bygget hus der. Han hadde hatt en lang og prestisjefylt musikalsk karrière bak seg, og blant annet mottatt storkors av St. Olavs Orden.

Han var dog sulten på mer, og sammen med Nina dro han land og strand rundt og opptrådte. Griegs helse var imidlertid ikke god, og han fikk etter hvert luftveisproblemer. I 1907 døde han på Bergen Kommunale Sykehus, og dødsårsaken var lungeemfysem. Grieg hadde rukket å bli et nasjonalikon før sin død, og bisettelsen ble en storslått affære. Urnen med asken hans befinner seg på Troldhaugen i en grotte, og da Nina døde i 1935 ble hun plassert ved siden av.

Hjemmet deres på Troldhaugen er i dag et populært museum, og foruten selve villaen inkluderer dette museet Komponisthytten, ekteparets gravsted, kammermusikksalen Troldsalen samt et museumsbygg som ble reist i 1995.