Garasjeband – alle gutters drøm?

Er man musikkinteressert ungdom som drømmer å slå gjennom, og pappa ikke har lommeboka full av penger som brenner etter å brukes, da er det ikke lett å komme i gang. Det er ikke for ingenting at mange store band og artister har startet i nettopp garasjen.

[IMAGE=eBOcjIdFv0m7.jpg]

Selv det å starte garasjeband krever sitt – først og fremst må man jo være nok folk, og som er interessert i de forskjellige rollene i et band. Den vanligste sammensetningen er å ha en på vokal, en gitarist, en bassist og en trommis. Vokalisten kan selvfølgelig kombineres med et instrument, og det er et vanlig syn med vokal og gitar eller bass kombinert.

Lokaler

Etter å ha snekret sammen bandsammensetningen starter jakten på passende lokaler. Er man heldig så har kanskje et av bandmedlemmene foreldre med garasje, men bor man urbant til er det heller uvanlig, eller det kan selvfølgelig hende at man ikke får bruke garasjen, fordi den ikke er stor nok til å romme både bilparkering og bandøvelse.

Mange kommuner har tiltak for dette, med enten kulturlokaler som kan benyttes eller for eksempel container til nettopp ungdomsband. Det lønner seg å sondere terrenget på hvilke tilbud som finnes der man bor. I noen tilfeller kan man kanskje også være heldig å komme over tomme kontorlokaler og lignende som man kan få leie for en billig penge.

Instrumenter og utstyr

Når så både band og lokaler er på plass, så må man skaffe seg alt utstyret. Noen har kanskje allerede instrumenter, men det er også en del elektronikk som skal på plass – det er ikke nødvendigvis enkelt å få tak i både instrumenter og PA-anlegg. Det kan bli kostbart om man ikke er så heldig å arve eller få utstyr, så flere tar opp forbrukslån for å kunne starte som band. Det betaler seg jo så snart man lander gigs.

Mange starter også opp med brukt utstyr, og man lærer seg fort nok å trikse og mikse med både instrumenter og elektronikk for å få ønsket lydeffekt med det utstyret man har til disposisjon.

Øving

De fleste unge musikere i dag drømmer om å slå igjennom skikkelig stort, enten det er gjennom NRKs Urørt eller via lokale radiostasjoner. For å komme dit, at man har godt og stødig nok materiale til å slå igjennom, så krever det en god del timer hardt arbeid.

De aller fleste band blir kjent med hverandre og hvordan man funker sammen som band ved å starte med cover-låter. Det er anbefalt å sette opp en god og variert liste låter man kan bruke som øvingsmateriale, sånn at man får kjørt seg godt inn som band, for deretter å gå over på egenprodusert materiale. Kan man et variert utvalg cover-låter feilfritt sammen, da er det lettere å produsere eget materiale som passer for bandet.