Lag musikken din på pc

Det finnes mange måter å lage musikk på i dag. Du kan bruke alle kjelene eller bøttene du har i huset og bruke de som trommer. Eller så har du også gitaren, pianoet og fløyta osv, men du kan også lage alle de lydene bare ved hjelp av en pc. Fremtiden har vist oss mange måter å gjøre ting på. Hvis du har en pc og en Daw eller Digital audio working station. Det er et program som du kan lage musikken din selv ved hjelp av virtuelle instrumenter som du installerer til programmet. Du kjenner sikkert programmene Cubase, Ableton live, Logic pro og FL Studio. Det spiller ingen rolle hvilket av dem du velger, for alle er like gode, men brukervennligheten er forskjellig.

[IMAGE=cLnnNNfKILch.jpg]

Vst

[IMAGE=cvPQTZcTpQHa.jpg]

Vst står for virtuelle instrumenter og finnes i mange varianter. Du har f. eks Sylenth 1 som manipulerer og spiller digitale lyder fra lydbanken eller om du skrur selv på oscillatorene, som endrer lydbilde og form. Du kan selv velge hvilken skala og tone låta skal gå i. Du har også andre vst-er som lager lyder helt identisk fra piano, orkestrale instrumenter, bass, elektroniske lyder osv. Det finnes ingen begrensing på hva man kan lage mer, man får lyden digitalt og det er kanskje ikke bedre enn den ordentlige analoge lyden som kommer fra et fysisk instrument. Mye digitalt høres ut som analogt i dag, men har man trent opp lydøret kan man høre enn viss vesentlig forskjell.

Daw

Med en Daw kan du komponere låter akkurat som du vil ha dem, man kan også laste inn opptak fra forskjellige instrumenter og kombinere dem med lyder du lager fra pc-en. En Daw er delt opp i forskjellige «tracks» hvor du har en og en lyd eller instrument markert nedover. Utfra det kan du legge til tilleggsprogrammer for å få effekter som ekko, rom, forsinkelse «delay», for å fylle ut lyden og gjøre den mer spennende. Det er også veldig ideelt å bruke en equalizer for hvert track du bruker, sånn at du kan fjerne frekvenser som overlapper andre frekvenser. For dere som ikke er klar over det, så er frekvenser lyder og lyder er frekvenser. Hvis du skal legge inn en synth som skal kombinere med bass, så kutter du de lave bass frekvensene på synthen med opptil 200hz ved bruk av en equalizer, så vil du høre at det er mer luft mellom disse lydene når du spiller dem sammen. Alle lyder i en låt har sine egne frekvensområder, ved hjelp av å kutte eller øke frekvenser vil dette bedre låtene dine vesentlig.

Etterord

Å lage musikk er noe av det mest kreative man kan gjøre. Det er mange måter å lage musikk på enten man er ute eller inne. Er man ute er det greit å ha på seg jakke og noen ordentlige Ecco sko, sånn at du ikke fryser på bena. Det er mye inspirasjon man får av naturen når man lager musikk.