Hvorfor ble Michael Jackson hvit?

Michael Jackson ble i sin tid beskyldt for å ha endret hudfarge fra svart til hvit rett, rett og slett fordi han heller ville være hvit. Selv hevdet popidolet hardnakket at han led av sykdommen vitiligo, som fører til tap av pigmenter i huden. I 1986 skal han blitt diagnosert med sykdommen, og mange husker at huden hans ble stadig lysere. Ryktene om at han egentlig bare ville være hvit, stoppet likevel ikke.

Det var en trist dag for mange da Jackson døde den 25. juni 2009, og det kan trygt sies at hele musikkverdenen var i sjokk. Den påfølgende obduksjonen som ble gjort, tydet på at Jackson i sin tid hadde fortalt sannheten om at han led av vitiligo. På huden fant rettsmedisinerne både lyse og mørke flekker, noe som er typisk hos de som lider av vitiligo. Mange ryktespredere måtte konsekvent gå i skammekroken?

Hvorfor i all verden skulle noen ønske å endre hudfarge?

Jackson var som kjent afro-amerikaner, og i oppveksten la han merke til hvordan det amerikanske samfunnet jevnt over favoriserte de hvite, og hvordan de svarte fremdeles var undertrykket. Han var sterk tilhenger av at alle skulle behandles likt, og han fremstod aldri som noen person som ville vært villig til å bleke huden for å gjøre livet lettere for seg selv.

I albumet «Black or White» fra 1991, tar han opp de raserelaterte problemene, både som en person som vokste opp som svart, og som nå var blitt hvit. I tillegg var han alltid klar på at han var stolt av sitt afro-amerikanske opphav, og at han alltid kom til å identifisere seg som svart, uansett hvor lys huden var. Kongen av pop vil det dog alltid florere rykter om, og ikke alle aksepterer at Jacksons stadig lysere farge utelukket skyldtes sykdom.

Den gradvis overgangen fra svart til hvit gav nok Michael Jackson økt oppmerksomhet i media, men han vil først og fremst alltid huskes best for sitt ekstraordinære talent, og alle de udødelige låtene. Uansett hva som måtte være grunnen til at han fikk et så radikalt endret utseende med tiden, er det ingen tvil om at han satte raseproblemer på kartet. Og dette gjorde han gjennom en av verdens mest påvirkelige plattformer, nemlig musikken.