Lytt til musikk når du trener

Musikk påvirker sinnet, kroppen og nervesystemet. Når du hører på musikk du liker, tar du fokus bort fra smerten som følger av det å trene. I tillegg får musikk tiden til å gå fortere. Enkelte går så langt som å si at det å lytte til musikk under trening kan sidestilles med det å bruke prestasjonsfremmende stoffer. Undersøkelser har nemlig vist at rett bruk av musikk ofte øker prestasjoner med inntil 15 %.

[IMAGE=de882mcpWSMJ.jpg]

Dette er det en del idrettsutøvere som benytter seg av. Langdistanseløper Haile Gebrselassie fra Etiopia, som har tatt flere OL- og VM-gull, er en av de som kan bekrefte musikkens positive påvirkning. Han er kjent for låter med oppløftende rytme på øret under trening. Musikken han brukte var ikke for voldsom eller for hard, men hadde en rullende rytme. Ved hjelp av velvalgt musikk klarte Gebrselassie å sette verdensrekord på 10 000 meteren en rekke ganger.

[IMAGE=bLk3abfa1SUq.jpg]

Motiver deg selv

Selv om du kanskje ikke har like store ambisjoner som en profesjonell idrettsutøver, er det fint å ha incentiver som gjør at du kommer deg opp av sofaen og ned til treningssenteret. Er det for eksempel midt i påsken og du heller vil slappe av med påskeegg & påskegodteri, kan du la dette være en belønning til etter du er ferdig med treningsøkten. Søtsaker smaker tross alt bedre når du har gjort deg fortjent til dem.

Kanskje vet du selv hvilke låter du vil ha i spillelisten din når du trener, kanskje ikke. På Spotify finnes det flere spillelister beregnet på trening du godt kan sjekke ut. Disse har navn som «Get Fit Now» og «Motivation Mix», og inneholder nok gode låter til lange treningsøkter. Interessant nok opplyser Spotify om at januar er måneden når folk i størst grad lytter til treningsspillelistene deres. Det er dessuten en kjent sak at treningssentrene er som fullest denne måneden, grunnet folks nyttårsforsetter. Dette vil si at den del mennesker detter av etter hvert.

For å unngå å bli en av disse, kan du bruke musikken til å motivere deg. Har du en sang på hjernen du ønsker å høre, kan du love deg selv at du ikke får lytte til den før du har fått på deg joggeskoene og kommet deg ut av døra. Kanskje du kan lage en spilleliste bestående av låter du ikke har hørt på veldig lenge, og kun lytte til dem under trening. Da øker du sjansen for at du faktisk kommer deg ut av døren, i tillegg til at du med større sannsynlighet vil trene med intensitet. Gleden av å høre gamle låter er stor, og kanskje er den stor nok til at du glemmer hvor sliten og andpusten du er når du trener.