Kurt Nilsen – en suksesshistorie av de sjeldne

Mange av oss husker den første sesongen av talentkonkurransen Idol, som raskt ble en stor TV-suksess. Idol-formatet eksisterte i veldig mange land, og vi var svært begeistret for programmet her i Norge. Kurt Nilsen viste seg umiddelbart som en fantastisk sanger med en unik og kraftfull stemme, til tross for at en av dommerne (Ole Evenrud) sa under Nilsens audition at han ikke så ham for seg som pop-idol. Så feil går det altså an å ta.

Tok verden med storm

Kurt Nilsen ble Norges første Idol-vinner i 2003, men i kjølvannet av den knepne seieren over finalist Gaute Ormåsen så det etter hvert ut som at hans 15 minutter i rampelyset var over. Året etter var det imidlertid duket for World Idol, hvor Nilsen sjokkerte en hel musikkverden ved slå ut all motstand, inkludert Kelly Clarkson (som for øvrig ikke tok nederlaget særlig pent). Kurt Nilsen var nå verdensidol, og skulle med dette høste større internasjonal suksess.

Clarkson var ikke den eneste som ble skuffet. Faktisk har amerikanske massemedier hevdet at grunnen til at World Idol kun ble arrangert én gang, var fordi en ikke-amerikaner vant konkurransen. I Norge vil vi uansett ikke glemme episoden med det første, og det er også hyggelig å minnes hvor imponert Simon Cowell ble da han hørte Kurts versjon av U2-perlen Beautiful Day.

I kjølvannet av World Idol begynte interessen for Kurt å stige igjen, og han solgte flere album. Det var fortsatt cd-er som gjaldt den gangen, i dag nyter de fleste av oss Kurts låter via strømmetjenester. Å lytte til musikk har blitt billigere nå som vi kan abonnere på den slags tjenester. Slik har vi mer penger til overs til viktige innkjøp, som ny ytterdør og andre byggevarer til hjemmene våre. Med høy musikk på anlegget er det tross alt fint at det ikke er for lytt i huset.

Countryartist og Idol-dommer

Selv om det nå er en del år siden, er det fremdeles mange av oss som husker Kurt Nilsens versjon av She’s So High, som han vant Idol i Norge med. My Street og Rise To The Occasion er blant hitlistene som kom i kjølvannet av World Idol, men etter hvert skulle Kurt begynne å eksperimentere med country. Han har blant annet spilt sammen med Willie Nelson, og sammen med Askil Holm, Alejandro Fuentes og Espen Lind har det blitt covret en del countrylåter.

Han har også vært dommer på Idol, flere år etter at han selv deltok. Sånn sett er denne sirkelen komplett, men det er ingen tvil om at Nilsen-fans ønsker å høre mer. De siste årene har han disket opp med en del julelåter, og det blir spennende å se hva fremtiden vil bringe.