Musikk og trening

Lar du vær å trene fordi du sliter med motivasjonen? Da bør du overveie å lage deg en Spotify-spilleliste med låter som inspirerer til trening. Det er en kjent sak at musikk kan få deg til å yte mer, og Spotify har faktisk egne spillelister med navn som «Get Fit Now», «Beast Mode», «Motivation Mix» og «Treningsmusikk». At disse er populære kommer neppe som et sjokk, og særlig er nordmenn representerte blant brukerne av disse.

Spotify har nemlig gjort undersøkelser, og det viser seg at Norge er et av landene hvor strømming av treningsmusikk er aller mest populært. En topp 10-liste over byer hvor dette fenomenet har tatt av har blitt laget, og Oslo troner øverst, fulgt av Miami og Washington D.C.

På disse spillelistene finner du både nytt og gammelt, og låter fra et stort utvalg av artister. Felles for alle låtene, er at de passer til trening. For at musikk skal inspirere deg til å trene må det selvfølgelig være av et bestemt tempo, av typen som påvirker hjerterytmen. I følge forskning er det snakk om at tempoet i låtene bør ha en intensitet på minst 75 % av din maksimale hjertefrekvens. Samtidig passer roligere musikk bedre til uttøyning og restitusjon, da pulsen er lavere.

Proporsjonalt med nyttårsforsetters ikrafttredelse

Noe interessant Spotify merket seg da de foretok undersøkelsen, er at disse spillelistene er mest populære i begynnelsen av januar, altså i det umiddelbare kjølvannet av folks nyttårsløfter. Treningssentre opplever hvert år noe lignende, nemlig å være som fullest på begynnelsen av nyåret. Spillelistene brukes hyppigst fra og med 1. januar og fram til 14. februar, altså Valentinsdagen.

Det å ha musikk på ørene kan ta brodden av smerten som følger av melkesyren sitrer i beina. Å løpe lange distanser blir langt mer overkommelig. Anbefales for de som trenger noe ekstra motivasjon for å begynne å trene.